A fi astrolog nu înseamnă a face doar un horoscop săptămânal, lunar sau a face pe translatorul între astre şi oameni, ci consider că un astrolog are şi alt scop important, acela de a explica inclusiv semnificaţia astrologiei în sine, de a aduce lumina în ‘ignoranţă’. Într-un film destul de recent, cineva îi spunea personajului principal că prea multă cunoaştere ar putea crea haos în lume, iar personajul principal, foarte înţelept, răspunde că doar ignoranţa aduce haos, nu şi cunoaşterea; cam aşa consider şi eu că stau lucrurile, fără a cunoaşte adevărul despre un subiect, acel subiect stă undeva în umbră şi creează confuzie, şi ştim cu toţii că problemele izvorăsc din confunzie şi ignoranţă, aşa că mai bine să-l aducem la lumina.

Să începem cu sursa definiţiilor în limba română, cu DEX-ul, să vedem ce ne informează dicţionarul că este astrologia:

‘ASTROLOGÍE Artă de a descifra şi de a prezice destinele pe baza studierii poziţiei şi mişcării aştrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cereşti. – Din fr. astrologie, lat. astrologia.’

Este o definire corectă, dar succintă, şi astrologia cuprinde mai multe aspecte interesante decât aștrii. Da, astrologia este studierea mişcării planetelor şi altor corpuri cereşti, mișcarea lor prin constelaţii, adică prin zodii. Se pot studia aceste mişcări din mai multe perspective, în primul rând este perspectiva personală, adică poziţia planetelor din momentul naşterii unei persoane şi ulterior mişcarea planetelor în acea hartă personală. O altă variantă ar fi cea generală, prin care se întocmeşte horoscopul general, aici nu studiem o persoană, ci o zodie, adică mişcările specifice pentru o zodie anume, de aici reiese generalitatea horoscopului, prin faptul că nu este o analiză personalizată şi se potriveşte fiecăruia într-o măsură mai mică sau mai mare.

Altă perspectivă este astrologia mundană, sau mondială, în care în primu rând se poate studia în general poziţia planetelor ca influenţă asupra întregului, de exemplu intrarea lui Saturn în Capricorn va avea un efect general pentru toţi, sau studierea hărţilor unor ţări şi influenţele actuale asupra lor.

În primul rând, astrologia nu este o ştiinţă, a fost pentru mii de ani în vechime, dar după ultimele standarde ea nu mai corespunde condiţiilor unei ştiinţe, de aici vine acea problemă cu exactitatea ei. Până acum nu am văzut vre-un astrolog susțindând că astrologia este 100% exactă şi sigură, şi eu explic celorlalţi faptul că nu prea merge cu 100% exactitate în previziunea viitorului, dar, se poate ajunge la un procent de 80-90%, ceea ce tot este mai bine decât nimic sau aproape nimic. Se pare că, ultimele descoperiri arată că nici matematica nu este atât de exactă, şi fizica s-ar putea rescrie în următoarele decenii…deci, ce este exact în lumea asta, avem ceva exact, observăm ceva exact în viaţa noastră? Parcă o prea mică parte ne oferă exactitate şi siguranţă…aşa că eu nu văd o problema în inexactitatea acestei pseudo-ştiinţe. Sigur că este o problema când un astrolog vorbeşte baliverne, dar în toate domeniile sunt oameni şi oameni, nu putem blama domeniul în sine, pentru faptul că cineva habar n-are despre ce vorbeşte şi până la urmă toţi putem greşi. Aici intervine factorul de interpretare, chiar dacă astrologia se bazează pe matematică şi astronomie, nu se bazează pe nişte fantezii din mintea cuiva, care în general considerăm că sunt domenii exacte, interpretarea ţine de factorul uman, care nu este întotdeauna exact, aşa că o marja de eroare este absolut normală. În plus, ţine de viziunea astrologului, de experienţă lui, existând cazuri în care astrologul să-şi vadă propria frustrare în harta oricărui pacient…dar din nou, nu este de vină astrologiei.

Întradevăr, se pot descifra destinele oamenilor prin astrologie, atât trecut, prezent, cât şi viitor, dar depinde şi de scopul persoanei, dacă apelează la un astrolog pentru a afla viitorul şi când îi apare marea iubire, sau dacă doreşte să se cunoască mai bine şi să lucreze la punctele slabe sau să pună accentul acolo unde este el avantajat. Aşa că, astrologia poate fi o unealtă de mare ajutor în viaţă cuiva, sau poate fi o simplă distracţie, fără prea multe avantaje.

Se pune destul de des întrebarea dacă poate oricine face astrologie. Da şi nu…teoretic poate studia oricine astrologie, este ca oricare alt domeniu, cu informaţii clare şi destule surse de studiu, chiar informaţii de mii de ani, de când a început astrologia. Practic, din experienţa mea cu astrologia, ai nevoie de acel ‘dar’ cum zic unii, care de fapt este intuiţia, care te ajută să mergi dincolo de astre şi dincolo de harta pe care o vezi în faţă ochiilo. Oricine poate da o interpretare robotică unei hărţi, din informaţiile citite dintr-o carte, nu este dificil, dar dacă ar fi situaţia aşa, nu ar mai fi nevoie de astrologi, pentru că oricine s-ar putea ajuta singur…dar lucrurile nu stau chiar aşa.

În concluzie, astrologia poate fi un mare ajutor în a ne clarifica destinele, şi de ce nu a avea o privire către viitor şi către posibilităţile ce ne aşteaptă, sau poate fi o sursă de confuzie şi de complicare a vieţii…depinde cum alegem să o folosim fiecare din noi.


Vlad Daia

Astrolog profesionist cu peste 20 de ani experienta - Servicii de consultatii astrologice personalizate, telefonice sau online. Tipuri de consultatii: Complete, Rapide, Copii sau Compatibilitate. Online sau telefonic. Pentru toate detaliile, va rog accesati pagina Consultatii.

0 comentarii